Чт, 18-04-2024


Оказалась ли полезной вам информация нашего сайта?
Всего ответов: 134



Украинская Баннерная Сеть

Rambler's Top100 Яндекс цитирования
Энциклопедия растений
Алфавитный указатель
Технология ухода
Если растение заболело
Ответы на вопросы
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Комнатные растения » Семейство Орхидные » Купуємо уцінені орхідеї і виходжуємо їх (Купувати чи не купувати?)
Купуємо уцінені орхідеї і виходжуємо їх
ЮрийДата: Ср, 17-12-2008, 18:16 | Сообщение # 1
Непревзойденный
Группа: Администраторы
Сообщений: 73
Репутация: 2
Статус: Offline
Всі квітникарі зі стажем знають, що рослини подешевше можна купити на квіткових базах. Часто там буває так звана "уцінка" - рослини, які внаслідок неналежного догляду і малокомфортних умов гуртівні втратили свій вигляд. Серед таких рослин особливу групу становлять орхідеї. За Союзу і так ще до 10 років тому назад орхідеї були символом буржуйського життя, оповиті містикою і таємницями, щоправда, ореол таємниці не покинув ці рослини й до тепер. Абсолютна більшість людей вважає, що орхідеї - рослини не для кімнатних умов. І абсолютна меншість знає - що орхідеї - надзвичайно живучі рослини. І нарешті у когось настає момент, коли людина усвідомлює: хочу, щоб у мене в домі цвіла орхідея! Орхідеї в магазинах дорогі, порівняно з цінами на гуртівні вони дорожчі в два-три рази. А порівняно з уцінкою - в три-п'ять разів. Отож багато хто не ризикує купувати дорогу рослину, побоюючись, що рослина загине. Отож рішення цього питання - купити недорогу уцінку і спробувати її виходити. Всі бажаючі в цій темі можуть ділитися досвідом щодо вибору уцінених рослин і вирішенні проблем, з якими можна стикнутися.

Життя без мрії - сірі будні
 
ЮрийДата: Ср, 17-12-2008, 19:09 | Сообщение # 2
Непревзойденный
Группа: Администраторы
Сообщений: 73
Репутация: 2
Статус: Offline
Фаленопсиси являють собою найпоширеніші і одні з найневибагливіших орхідей, які зустрічаються в продажу. І крім того - саме на фаленопсисах найлегше зрозуміти власні помилки і ознаки проблем, які можуть загрожувати рослині.
Купуючи орхідею - в першу чергу дуже важливо зрозуміти її стан кореневої системи. Якщо рослина теліпається в горщику - то зрозуміло, що стан кореневої системи поганий. У випадку з орхідеями це не так уже й страшно, тому що є шанс що фаленопсис відростить нові корені, а орхідеї з "бульбами" дадуть корені у нових приростів. Але якщо з горщика виразно відгонить пліснявою, на стінках завелися водорості, або ще гірше - видно, що рослина стоїть у воді - то краще пройти мимо - корені там, найімовірніше, підгнили і є сильний ризик, що гниль розповсюдиться на надземну частину рослини. У фаленопсисів в нормі корені, якщо вони сухі - то зеленувато-сріблясті, майже сірі. Мокрі корені - зелені. Сухі, сіро-коричневі корені не є проблемою, не є хворими чи джерелом хвороби, їх акуратно можна відрізати. У інших орхідей корені виглядають по різному, але вони не повинні бути коричневого кольору і одночасно м'якими, верхній шар кореня не повинен злазити з ниткоподібної серцевини.
В ідеалі - листки повинні бути пружніми, зеленими, гладенькими, без пошкоджень і не зморщеними від сухості (наприклад, у фаленопсисів). Допускається наявність поодиноких плям, отворів, місць з нерівномірним рельєфом (випнуті горбики, канавки, ямки), якщо це носить не масовий характер. Такі відмітини можуть бути викликані механічними пошкодженнями в ході вирощування і транспортування рослини і загрози рослині не несуть. Коли ж таких плям багато, вони скупчуються в певних місцях на листках - це ознака захворювання, з яким доведеться боротися і не факт, що успішно. На самих старих "бульбах" допускається пожовтіння листків та їх опадання, а також пожовтіння нижніх 1-2 листків у фаленопсисів.
Самі бульби в ідеалі повинні бути зеленими, без пожовтіння, темних вдавлених плям, а надто м'яких плям (ознака захворювання грибком чи бактеріозом). Самі старі бульби (як правило - у покупних орхідей - це самі дрібні за розмірами бульби) можуть відсихати і жовтіти, це природній процес.


Життя без мрії - сірі будні
 
ЮрийДата: Ср, 17-12-2008, 19:25 | Сообщение # 3
Непревзойденный
Группа: Администраторы
Сообщений: 73
Репутация: 2
Статус: Offline
Часто на орхідеях, переведених в категорію уцінки, залишаються квіти. Якщо видно, що загальний стан рослини слабкий - при поверненні з покупкою додому квітконоси слід негайно зрізати, залишаючи пеньок 0,5-1см, залежно від діаметру квітконоса. Тоді рослина швидше відновить свої сили. Якщо на пелюстках орхідеї видно сірувато-коричневі округлі плямки - це нестрашно. Ці плямки виникають внаслідок потрапляння води на пелюстки.
Окремо треба сказати про купівлю рослин у зимовий час, оскільки рослини часто приїжджають підморожені. Сильно підморожені орхідеї практично неможливо врятувати, а от від їх покупки вберегтися можна. Ви повинні подивитися уважно на основи листків, коренів. Якщо при основах листків видно коричневі плями різної форми, а основи коренів помітно потемніли - рослина підморожена і підгниває. Орхідеї - досить повільні рослини, тому такі пошкодження можуть в них проявитися не зразу. Також зверніть увагу на стан квітів. На пелюстках можуть з'явитися почорніння, які не подібні на плями від води. Квітконіжка може виглядати якби перев'ялою, сама квітка може бути красива і ніжна, але на квітконіжці буде не триматися а теліпатися. Підмороження часто виглядає як водянисті плями. Тому, якщо вам сказали, що орхідея підморожена, чи ви самі про це здогадуєтеся - рослину купувати не варто, хоч яка б вона гарна не була. Хіба що з впертості, адже відомі випадки й рятування підморожених орхідей.


Життя без мрії - сірі будні
 
Форум » Комнатные растения » Семейство Орхидные » Купуємо уцінені орхідеї і виходжуємо їх (Купувати чи не купувати?)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: